Românul s-a născut analist

de Dan Ielciu

Hotărât lucru, românul are vocaţia demolării. Nimic nu-i bine, nimic nu rezistă în faţa avalanşei de deştepţi, analişti pricepuţi la toate, care numai atât aşteaptă, să apară o idee, un proiect, să aibă ce desfiinţa, ce demola. Zice-se că românul s-a născut poet. Să fim serioşi, românul s-a născut analist! Desigur, românul îşi dă cu părerea despre orice, are impresii pe care le ridică la rang de opinii, iar opiniile la rang de adevăruri absolute. Românul nu are îndoieli, are exclusiv certitudini. Asta se vede bine zi de zi pe posturile de televiziune, unde onor analiştii se dezlănţuie ceas de ceas, care mai de care mai înţelept, care mai de care atotştiutor. Iar ei, analiştii, nu sunt altceva decât reflexia societăţii, sunt ceea ce suntem noi. Bat câmpii cât e ziulica de lungă, despre orice, de la politică la social, sănătate, învăţământ şi, în general, despre orice se nimereşte să fie întrebaţi. Excepţii sunt, dar rare.

Îi văd pe analiştii pricepuţi la toate, zi de zi, şi mă apucă greaţa. Mă minunez de tupeul doct şi lejeritatea cu care culcă la pământ tot ce le iese în cale. Bunăoară, an de an, aniversarea Revoluţiei din decembrie 1989 este un prilej numai bun pentru atotştiutorii analişti să ne spună cum că în decembrie 1989 nu a fost o Revoluţie, a fost o lovitură de stat. Evident, nici unul dintre cei care fac pe nebunii pe micile ecrane şi emit sentinţe definitive şi irevocabile, nu a fost în stradă la vremea aceea, nu a participat la evenimentul despre care face vorbire. Toţi, până la unul, au stat frumuşel acasă, la televizor. Apoi, după ce gloanţele au încetat să ţiuie, au ieşit şi ei, ca şobolanii, de sub plăpumi, de sub paturi în lume ca să le dea lecţii, să le explice celor care au ridicat baricade, celor care poartă cicatricea glonţului, celor care se târăsc în cârje, celor care au norocul să trăiască şi celor care au murit în acele zile, cât de proşti au fost că au ieşit în stradă, cu mâinile goale, în faţă puştilor, în calea blindatelor. Şi, implicit, cât de deştepţi sunt ei, analiştii atotştiutori, care dacă n-au avut curajul să iasă atunci în stradă, acum demolează Revoluţia, clădind pe ruinele ei o mică lovitură de stat, spre satisfacţia laşităţii lor.

Acest articol a fost publicat în Derapaje prin presă și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Românul s-a născut analist

  1. Pingback: Victor Eugen Mihai Lungu despre revoluţie « Blogul lui Marius Mioc

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.