La început a fost (cu)Vântu’

de Ștefan Ciocan

Sorin Ovidiu Vântu îi cere lui Sebastian Ghiță să se roage pentru sănătatea sa (a lui S.G.) - că pentru sănătatea lui Nicolae Popa se va ruga chiar el.

Am găsit reţeta miraculoasă pentru creşterea traficului pe acest blog. Îl sun pe Ponta şi îi spun: „Pune mâna mă în p…a mea şi scrie şi tu ceva pe Sare-n Ochi! Un „breching-nius”, ceva... . Credeţi că Ponta se va apuca de scris? Personal nu cred, aşa cum nu cred că m-ar asculta Geoană dacă l-aş suna şi i-aş spune: “Prostănacule, vezi că am încins sauna, ia-ţi budigăii de baie şi hai încoace”! De ce nu aş fi şi eu, Măria Mea alegătorul, onorat să-l văd pe Geoană asudând în sauna mea sau să citesc slova micului Mikey-Mao pesedist pe e-mailul meu. Pentru că eu, alegător, contribuabil, cetăţean, jurnalist sau ce oi mai fi eu, fac parte, vreau – nu vreau, dintr-un sistem. În tmp ce Vântu, acel SOV în faţa căruia stau în poziţie de drepţi cel puţin jumătate minus unu din politicienii de marcă ai României este însuşi sistemul.

Să deschidem aşadar „Cartea Genezei”! La început a fost (cu)Vântu’. Şi cu Vântu era Preşedintele, astfel că în 1996, imediat după ce Emil Constantinescu ajunge la Cotroceni, firma Gelsor înfiinţată cu un an înainte începe o ascensiune fără precedent pe piaţa valorilor mobiliare, precar reglementată în acel moment. În spatele firmei Gelsor, abia se întrezărea un personaj semidoct, Sorin Ovidiu Vântu. Aproape analfabet, dar cu un tupeu ieşit din comun şi cu o intuiţie extraordinară a afacerilor, tânărul pe atunci, “golănafs” (nici o legătură cu cei din Piaţa Universităţi) SOV reuşeşte să-şi atragă de partea lui câţiva finanţişti gen Nicolae Popa, Ioana Maria Vlas, Adrian Mititean – apropiat a lui Emil Constantinescu, sau persoane din sfera politicului: Lucia Pavel – rudă cu Ion Iliescu, şi Dinu Băcăuan – vărul lui Constantin Dudu Ionescu. Aşa cum se şi laudă în celebrele steograme, toţi liderii ţiganilor, încep să lucreze pentru Vântu. Ţiganii cumpărau cupoane de privatizare şi acţiuni pe care apoi le vindeau pe nimic filialelor Gelsor din ţară. Vântu începe să facă primele plasamente, fără să-şi justifice vreodată banii cu care a început afacerile. În 1997, Adrian Mititean povestea, plin de respect, într-un interviu publicat în EVZ, despre geniul analfabet SOV care investeşte pe piaţa valorilor mobiliare. În 1995 apare şi firma Mobiliar Invest cu acţionari principali Mititean, Pavel şi Băcăuan, adică omul de încredere a lui Constantinescu, ruda lui Iliescu şi vărul lui Dudu Ionescu. Cele două firme Gelsor şi Mobiliar Invest „o pun” de o nouă afacere: SOV Invest, prin care derulează celebra „ţeapă” FNI. Vântu a avut nevoie de relaţia cu oamenii lui Constantinescu ca să obţină garanţia CEC pentru depunerile investitorilor FNI. Odată ce Camenco Petrovici a sărit în barca împinsă cu „Vântu din pupa”, firma Mobiliar Invest se retrage din SOV Invest o parte dintre acţiunile acesteia fiind preluate de Gelsor şi o altă parte de off-shore-ul cipriot Comac Ltd, controlat de tandemul Vântu – Luca (hop și sindicatele!). În aceste condiţi nu este de mirare că ministrul de interne de la aceea vreme Constantin Dudu Ionescu a lăsat să-i scape printre degete atât Ioana Maria Vlas cât şi Nicolae Popa fugit din ţară în anul 2000 în ultimele zile ale regimului Constantinescu.

Noul Testament. Imediat după căderea FNI şi a regimului Constantinescu, Vâtu îşi schimbă direcţia. Are nevoie de continuarea protecţiei în faţa justiţiei. Şi, după cum au fost date setinţele în cazurile în care a fost implicat, mişcarea spre tabăra PSD a fost una bună. Vântu nu este nici măcar pomenit în cazul FNI, şi este achitat, prin tergiversare până la prescrierea răspunderii penale în cazul BID. În timpul guvernării Năstase, imperiul condus, discret de altfel, de Vântu ia amploare, acesta fiind stăpân pe o parte importantă din mass media şi o treime din Delta Dunării, pe lângă multe alte afaceri, mai mult sau mai puţin tenebroase. Coşmarul lui Vântu se numeşte Traian Băsescu, preşedintele pe care, a făcut eforturi uriaşe să-l vadă schimbat după primul mandat. Băsescu a pus justiţia la lucru, fapt inacceptabil pentru un om ca Vântu.

Sistemul Vântu. Vântu a fost un om de afaceri destul de discret până acum doi ani. Odată cu campania electorală prezidenţială ne este relevată adevărata faţă a lui SOV, când acesta îl convocă la el în miez de noapte pe candidatul aflat în pole-position pentru Cotroceni. Vântu a vrut să dea atunci un semnal. A vrut să arate celor care trebuiau să vadă că el este omul din spatele viitoarei puteri. De această dată însă lozul tras de SOV s-a dovedit necâştigător. Dacă sistemul Vânu va funcţiona în continuare sau nu este o întrebare la care pot să răspundă doar procurorii şi judecătorii.

Breaking News: Din stenogramele din Referatul cu propunerea de arestare preventivă a lui Vântu: „…S. O. VÎNTU: încă o chestie, stop. Să nu te bazezi nicio clipă și să nu-ți dorești ca eu în două luni să fiu arestat. De ce? În ziua în care sunt arestat, ți se reziliază ție contractul de management și ai zburat de acolo cu fulgi cu tot. S.G.: Da. S. O. VÎNTU: Deci roagă-te de sănătatea mea, cum mă rog și eu de a ta. Deci, “urări de sănătate în direct”, asta după ce Vântu s-a lăudat că a ucis oameni…

Breaking News: Ieri, la ora 23:38 Judecătoria Sectorului 5 a decis cercetarea în libertate a lui Sorin Ovidiu Vântu. Hotărârea instanței nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs. “Din punctul nostru de vedere e soluția justă. Au fost interceptări telefonice, între domnul Ghiță și Vântul, probe în apărare pentru noi. Nimeni n-are nicio vină în așa-zisul flagrant”, a declarat avocatul lui SOV, dupa pronunțarea deciziei.

Breaking News: La timp să asiste la eliberarea temporară a “golănafsului” Sorin Ovidiu Vântu, a ajuns în țară “golănafsul” Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul FNI. Popa a ajuns în România, în noaptea de joi spre vineri, debarcând din aeronava care l-a adus din Indonezia pe Aeroportul Otopeni (în jurul orei 2:18, conform Mediafax). După ce formalitățile la intrarea în țară au fost întocmite, Nicolae Popa, însoțit de ofițerii Interpol care l-au escortat din Indonezia, a fost dus în arestul Poliției Capitalei.

Acest articol a fost publicat în Procurorul cu toporul și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

16 răspunsuri la La început a fost (cu)Vântu’

    • Marean zice:

      Nelu Legiune, racketul de serviciu al lui Sorin Ovidiu Vantu. Numele lui Ion Ilie Cezar apare alături de cel al lui Vîntu în două contexte: în conducerea Realitatea TV şi în tentativa de asasinare a fostului şef al SIE. Considerat „locotenentul“ lui SOV, cel poreclit Nelu Legiune l-a cunoscut pe Vîntu la o casă de schimb valutar. Miercuri seara a fost arestat alături de stăpânul său. A fost folosit şi ca racket, dar şi ca onorabil reprezentant al lui Sorin Ovidiu Vîntu la Realitatea Media. Aşa ar putea fi descris, extrem de schematic, traseul profesional al personajului misterios, reţinut miercuri seara, alături de Sorin Ovidiu Vîntu. Nu este pentru prima dată când numele lui Ion Ilie Cezar, zis Nelu Legiune, este alăturat celui al fostului patron de la Realitatea TV, în fapte situate la graniţa legalităţii.

  1. Never More zice:

    De ce ar trebui sa ne miram cu privire la hotararea judecatorilor romani? Ei dau sentinte in functie de cum se scoala dimineata cu fata sau nu la cearceaf. Uitati aici proba de „profesionalism”: Aseară, Tribunalul Bucureşti a decis achitarea mafiotului chinez (membru al grupării Triada), acuzat la mijlocul anilor 90 că ar fi ucis şi fiert doi dintre conaţionalii săi, pe care a vrut să-i jefuiască. Sentinţa acestui dosar care a făcut istorie în România a provocat revoltă în rândul criminaliştilor, care, spun ei, aveau toate probele acuzatoare, inclusiv 24 de martori, care să demonstreze că acesta ar fi vinovat pentru dublul asasinat comis împreună cu un alt cetăţean chinez. Cel din urmă, Li Zhong Chang a fost prins imediat după comiterea crimelor şi condamnat la 20 de ani de închisoare, însă Zhao Tun Guo, deşi a fost condamnat acum 15 ani a reuşit să fugă în Cehia, unde a fost depistat într-o închisoare de autoriăţile române.
    Judecătoarea, ca si in cazul lui SOV si a acolitului sau zis „Legiune”, a fost de „neimpresionat”. Acuzaţiile formulate de procurori împotriva lui acoperă jumătate dintre infracţiunile prevăzute de Codul Penal: omor calificat şi deosebit de grav, tâlhărie, tentativă de tâlhărie, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, nerespectarea regimului materiilor explozive şi radioactive, profanare de morminte şi trecerea ilegală a frontierei. Dar nici infracţiunile comise, şi nici probele, nu au impresionat-o pe judecătoarea Viorica Dinu. Ea a decis să-l achite pe chinezul acuzat de macabrul asasinat pe motiv că „nu a participat la comiterea faptelor”
    http://www.adevarul.ro/locale/bucuresti/Zhao_Tun_Guo_a_taiat_si_a_fiert_2_oameni-_Verdict-_nevinovat_0_235776562.html

    • Sare'n Ochi zice:

      Viorica Dinu este si noua judecatoare in dosarul in care Sorin Ovidiu Vintu este cercetat pentru favorizarea lui Nicolae Popa. Asta spune enorm de multe despre cum va fi judecat acest dosar.

      • Never More zice:

        Am simtit eu ca nu intamplator m-am oprit la cazul acestei judecatoare…
        Viorica Dinu stia oare ca va judeca cauza Vantu-favirizarea infractorului Popa astazi?
        NU/DA
        Daca DA, atunci a incercat sa citeasca dosarul inainte de a judeca?
        NU/DA
        Daca DA, atunci stia unde se afla dosarul. Stia ca nu este la Tribunal, ci la Curtea de Apel. A incercat sa mute dosarul de la Curtea de Apel la Tribunal?
        DA/NU
        Daca NU, caci de aceea dosarul nu se afla unde trebuie. Intrebarea urmatoare este DE CE nu a mutat dosarul? Raspunsul nu comporta variante, caci s-a dat deja: pentru a-i permite lui Vantu sa intre iar in jocul clasica al amanarilor pana la prescrierea faptelor. Intrebarea urmatoare este un pic mai dificila: Ce castiga judecatoarea Dinu din aceasta afacere?
        Dar din cea cu chinezul asasin si membru al triadelor?

  2. Domnul Goe zice:

    Am citit materialul de pe HotNews cu privire la eliberarea lui Vantu. Nu inteleg o chestie. Cica interceptarile lui Ghita au fost autorizate dar nu au fost luate in considerare, pe cand Vantu vine cu interceptarile audio si video facute de el si sunt luate in considerare si scapa. „Aseară i-am spus procurorului Marius Iacob că avem probe audio video care demonstrează falsitatea tuturor acuzaţiilor. Domnia sa a refuzat oice probă şi a dispus arestarea mea. Astăzi am prezentat probele la Judecătorie şi aşteptăm sentinţa”. Ghita ar putea avea grija sa nu ajunga pe dealurile din Moldova langa raketii ingropati de Vantu si compania.

  3. Eu m-aş întreba câţi dintre magistraţi au jucat şi au câştigat ? Jocuri piramidale sau diverse fonduri . Cred că pre mulţi îi are la mână. Altfel nu se explică. Ar mai fi niscai politicieni ce fac în continuare trafic de influenţă . Să nu uităm că, domnul procuror Iacob …., este un profesionalist. Ne-a demonstrat-o anul trecut, când a arestat-o pe asistenta de la maternitatea Giuleşti.

  4. apellamemorie zice:

    Inca o „bomba” care fisiae si se stinge usor. Cum n-am vazut niciun Corb care sa scoata fratilor sai de truda printre cadavre ochii, nu vom vedea niciun megaexcroc politic condmnat de-o justitie impotenta. PDL-ul si Basescu care ne-au impuiat capul cu „corectitudinea” si „determinarea” de-a o rupe cu trecutul de jaf si praduire a tarii, dovedesc ca n-au vointa s-o faca, limitindu-se la fumigenele aruncate pe piata cu arestari surpriza, dar in fond toate dosarele sint blocate intr-o justitie amortita de complicitatea cu infractorii. Fuse, fuse si se duse…

    • Sare'n Ochi zice:

      aici te contrazic. PDL si Basescu, mai ales el, se straduiesc („Aducerea in tara a lui Nicolae Popa, fostul director al Gelsor, ar putea reprezenta lovitura fatala pentru omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu. Asta pentru ca fugarul extradat din Indonezia detine informatii importante despre dosarele FNI si FDA, dosare in care Vintu a fost declarat nevinovat tocmai din lipsa de probe. Daca Sorin Ovidiu Vintu va fi arestat 29 de zile, Nicolae Popa, adus in aceasta dimineata in Romania din Jakarta (Indonezia), va putea fi convins mai usor sa colaboreze cu anchetatorii si va da indicii despre modul in care, in calitatea sa de presedinte-director general al FNI-FNA, a directionat catre omul de afaceri peste 1.000 de miliarde de lei vechi, spun specialistii. Romania Libera”).
      in schimb, avem de-a face chiar cu ce-au lasat hoardele numite acum USL in justitie: un Paradis judiciar (http://theophylepoliteia.wordpress.com/2011/04/22/agenda-romania-ca-paradis-judiciar/)

      • apellamemorie zice:

        Si celelalte …zdemii de dosare ale „colegilor” penali din politichia rromaneasca? Citi ani au trecut de cind Basescu este Prezident peste o tara de prosti si PDL-ul „conduce” lupta antiinfractionala?

        Si nu mai vreau sa aud vaicareala incapacitatii: „Separatia Puterilor”. In RRomania nici macar nu exista in adevaratul sens al cuvintului cele 3 puteri (Ex, Leg. Jud.) in stat, este doar o clica de natarai care tot ce-au inteles este ca politica te poate face bogat. Prosti, retardati, dar destul de ticalosi incit sa inteleaga ca atita timp cit nu vor tulbura apele, lucrurile vor decurge la fel pe mai departe.

        • Sare'n Ochi zice:

          nu-i treaba lui Basescu ca presedinte sa faca munca procurorilor si judecatorilor (ce naiba, atata drept constitutional stii si tu). si nici macar treaba Guvernului. este clar ca inca mai tanjesti dupa un „tatuc”. nu-i cazul! eu cred ca in final, taras, grapis, Justitia se va da pe brazda. ce vreau sa-ti zic, in legatura cu prima si a doua propozitie: democratia nu este 2 lupi si o oaie care voteaza ce au la cina.

    • Never More zice:

      Daca Vantu ar fi spus: „Cati judecatori sau copii de judecator am ingropat eu pe dealurile Moldovei…”, gasea judecatoarea suficiente dovezi cu privire la amenintarea cu moartea?
      „Ghiţă: Să mă îngropaţi?
      Vântu: Băi, puştiule! La mine aşa ceva nu înseamnă teritoriu interzis. La mine face parte din arsenalul de lucru când sunt supărat sau când am un interes mare de apărat. Eu nu glumesc cu asta…. Fii atent aici. Ţi-au şuierat gloanţele pe la urechi. Mă refer la propriu. Când ai vorbit de moarte ţi-am spus să nu vorbeşti de ce nu ştii.
      Ghiţă: La mine m-am gândit…
      Vântu: Deci bătrâne, la propriu m-am gândit!”

  5. Pingback: Lăsaţi plagiatorii “savin” la mine… (“goagăle” te iubim, că ca tine nu găsim) | Sareinochi's Blog

  6. Pingback: Evz fură chiar şi greşelile din textele plagiate » Daily Cotcodac

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.