Cum împachetează marmota certificate de poluare în valoare de trei miliarde de euro?

La începutul lunii iunie, colegul Ștefan Ciocan scria pe acest blog: ”Nici aerul curat nu se mai vinde în România”. Nici o mirare deoarece, “în România tot ce e de stat… stă. O ultimă ţeapă pe care statul român şi-o trage sie însuşi este legată de certificatele verzi, pe care nu suntem în stare să le vindem ţărilor industrializate”. Dar, până să trecem la ultima copită dată de către incompetența (oare?) slujbașilor statului roomân în interesele României, vă reamintesc un eveniment petrecut pe la jumătatea lunii aprilie a anului curent când tot pe acest blog colegul Ciocan Ștefan constata că manuscrisele lui Cioran sunt mai valoroase decât certificatele verzi. Și-atunci ne puneam întrebarea cum de un afacerist, George Brăiloiu, este într-atât de deștept cu mult mai deștept decât funcționarii care iau parale pentru ceea ce este de presupus că ar trebui să facă pentru statul român (angajatorul), încât reușește să facă avere din vânzarea de certificate verzi. O așa avere încât, din evergetism, după ce aude într-o dimineaţă la radio că manuscrisele lui Cioran sunt vândute la licitaţie se hotărăşte brusc să scoată câteva sute de mii de euro de la ciorap şi să le cumpere pentru statul român. Şi aşa, absolut din întâmplare, Georghe Brăiloiu devine erou naţional reuşind să-l reducă în ţară pe Cioran. El, singurul care, cu numai 12 angajați, vinde “aer” de sute de milioane de euro. Îți și pui fireasca întrebare: de ce nu externalizează guvernul serviciile Agenției Naționale de Protecție a Mediului și nu i le dau pe mână acestui băiat deștept? Din punctul meu de vedere răspunsul este clar: pus să lucreze pentru stat, până și Brăiloiu ar deveni extrem de prost și de ineficient. Cred că este mai simplu să fii deștept având relații obscure cu statul – întotdeauna neputincios în interesele sale prin intermediul funcționarilor “puturoși”, numiți pe criterii politice.

Bibliografie (pentru a pricepe mai bine dimensiunile dezastrului/dezmățului/mitei/incompetenței):

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

21 de răspunsuri la Cum împachetează marmota certificate de poluare în valoare de trei miliarde de euro?

  1. vasilegogea zice:

    Nu mai sunt manuscrise Cioran de vinzare? Da’ la Rasinari mai e (inca) aer curat!

  2. Acidutzu zice:

    Cand numirile in functii publice se fac pe criterii politice, sa aiba si gura tuturor incompetentilor de partid ce sa manance, de ce te miri ca altii isi gasesc nisa de oportunitate? Brailoiu numai aia a facut: a gasit o nisa de oportunitate si si-a varat, exact ca furnicarul, limba in musuroi.

  3. Never More zice:

    Plini de constienta, autoritatile romane au aprobat legislatia privitoare la aceste certificate de abia in 2010. Hotararea de Guvern privind investitiile verzi, aprobata miercuri, vine in completarea OUG 29/2010 privind valorificarea surplusului de AAU-uri care tocmai a fost publicat recent in Monitorul Oficial. Potrivit unei informatii transmisa de Ministerul Economiei la solicitarea HotNews.ro (De la Videanu citire: Potrivit ministerului economiei, AAU-urile pot fi vandute Japoniei si statelor UE. In urma vanzarii certificatelor, Romania ar putea obtine circa doua miliarde de euro.). Ce naiba s-a facut in anii de dinainte? dar de un an incoace? Duduia prea tare economia, sau se ingrasau buzunarele care trebuie? Este bine ca macar de niste bani d-astia „verzi” s-au repatriat manuscrisele lui Cioran.

    • Marean zice:

      Ia mai da-l si-n doamna mama lui pe Videanu! El zicea in aprilie 2010: „Din punctul meu de vedere, este una dintre prioritati, pentru ca, pe langa emisiile de CO2 in mod ineficient, asa cum se realizeaza in foarte multe dintre comunitatile locale, exista si o mare risipa financiara din acest punct de vedere. Pe intregul lant, de la productie la incalzirea cetatenilor, din evaluarile noastre, sunt aproape 500 de milioane de euro care se pierd”. Manca rahat: piata, la data cand batea el din gura, nu accepta mai mult de 50-60mil certificate. Pretul nu era mai mare de 7-7.50 EUR. Daca facea cu un an inainte vinzarea lua vreo 3-4 miliarde EUR.

    • Sare'n Ochi zice:

      scuza Guvernului: „Această situaţie se datorează faptului că, la data elaborării Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.29/2010, România nu efectuase nicio tranzacţie de comercializare a AAU-urilor, neavând experienţă în ceea ce priveste aspectele procedurale şi uzanţele internaţionale pe care le implică realizarea unor astfel de tranzacţii”, precizeaza nota de fundamentare.
      Intre timp, „baietii destepti care stiu sa vanda basini”: George Brăiloiu a înfiinţat pe rând firma din România, apoi filiala din Bulgaria, cea din Grecia şi in cele din urmă pe cea din Lituania (aceasta din urmă s-a dorit a fi centrul pentru controlul pieţei din ţările baltice, însă traderii vestici au luat-o înaintea KDF, aşa că Brăiloiu a decis să o închidă). 2009 a fost un an în care cifra de afaceri a companiei a pornit de la zero şi a atins 100 de milioane de euro, cea mai mare parte a volumului de certificate vândut provenind din România. În afară de cei mai mari poluatori – precum ArcelorMittal, complexele energetice sau jucătorii din ciment -, Brăiloiu spune că are drept clienţi “pe cei mai mulţi poluatori din România”
      deci, cu un an inainte, anul primirii in custodie a purcoiului de certificate, Brailoiu si-a dezvoltat afacerea de 12 angajati de la ZERO la UNA SUTA MILIOANE DE EURO. deci: Brailoiu a avut expertiza, Guvernul Romaniei, nu. QED

      • Acidutzu zice:

        QED: cei mai mari pradatori ai Romaniei sunt oamenii politici si sitemul netransparent inventat de ei: bani negri pentru campanii electorale, rasplatiti cu functii si lucrari publice, precum si cu inchiderea ochilor atunci cand ceva trebuie sa se furgaseasca.

  4. Marean zice:

    Daca aveam CET-uri cu borduri, precis exista un motiv ca Videanu sa-si faca datoria. Poate gresesc dar, sa vinzi aceste certificate inseamna ca industria nu mai produce. Ceea ce e rau. Inseamna ca somajul este mare. Nu fondul de mediu ar trebuii sa primeasca acesti bani. Ca problema nu e de mediu. Disponibilitatea acestor certificate este cauzata de reducerea productiei industriale care a cauzat somaj. Deci bani astia trebuiau indreptati catre proiecte care reduc somajul. Daca bani dispar in proiecte „de mediu” care nu se vad atunci se pierde tot sensul. Ma rog, oricum nu s-au obtinut banii, deci n-a avut ce dispare.

    • Never More zice:

      Pai la data la care se cacaiau sa adopte legislatia, au existat neintelegeri intre Ministerul Mediului si cel al Economiei ca care (sic!) din ei sa puna mana pe purcoiul de bani. Pana la urma Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a zis, prin gurita lui Videanu, ca banii obtinuti din vanzarea de certificate de emisii de dioxid de carbon vor fi folositi pentru reabilitarea unitatilor energetice, utilizarea autovehiculelor hibrid si impaduriri. Totul s-a concretizat printr-un mare fas, bineinteles! Asa cum banii din taxa auto au regenerat toate padurile patriei, iar taxa pe drumuri ne astupa gropile, bogatiile naturale din Insula Serpilor ne scad factura la gaze si pretul benzinei… bla-bla-bla…

  5. ary zice:

    ola,harnicilor,ptr asta va citesc cu multa placere ,sinteti si harnici si documentati,cite palme va mai lua saraca ROMANIE ,de la nenorocitii care au fost in functii si au fost constieti ca in timp problemele vimportante ramase nerezolvate sau facute pe sub masa in timp va avea urmari asupra tarii,bietul premier cred ca sta bine cu inima, cind esti luat asa din galeata, sintem cai mai tari din lume ne autodistrugem, nu trebuie sa mai vina nimeni vorba aia sa ne ocupe,ca noi sintem ocupati gata cu autodistrugera tarii si neamului.o duminica placuta.

  6. Adormitul Neamului garanteaza: „Garantam UDMR o guvernare pana in 2016 daca va refuza sa mai gireze actualul Guvern”. Kelemen, curveste: „Momentan nu se pune problema iesirii UDMR din coalitie”.
    http://www.hotnews.ro/stiri-politic-9953635-antonescu-garantam-udmr-guvernare-pana-2016-daca-refuza-mai-gireze-actualul-guvern-kelemen-momentan-nu-pune-problema-iesirii-udmr-din-coalitie.htm
    Dar Chuky cu ce „garanteaza” cu perna pe care-si pune frizura? Iar are peste 80% in sondaje? 🙂

    • Sare'n Ochi zice:

      🙂 da, vad ca au devenit extrem de activi. renegociaza si contractul cu FMI daca ajung la guvernare. vorbi DD Rusanu, baditul sef pe Hunedoara. vorba unuia: da’ ajungeti dracu’ la guvernare odata, ca ne-am saturat de regimul „dictatorial” Basescu si vrem din nou banci devalizate si industrie aservita Rusiei!
      plus ca vorbeste ca un gunoi crezand ca lumea nu stie adevarul ca acutualul acord se sfarseste la 1 martie 2012 si, in consecinta, gargaragii astia penibili nu mai au ce negocia. mai bine l;e-ar da careva medicamente!

      • Spagile vor fi dublate, ca fiecare din partidele USL să fie la paritate, iar tranşele primite nu se tin degeaba la BNR ci se ard in siguranta ca economia sa duduie in 4 motoare turate sincron: la SAFI, la FNI, la Libra bank si la BID. Vine USL la guvernare si anuleaza legea gravitatiei. Modifica Legea lui Ohm dupa cum urmeaza: „est Om cu mine, sunt om cu tine”, ca si corolar la legea: „o mana spala pe alta si-amandoua raman curate”. Si, da, se amnistiaza efectul Conada…
        M-am hotarat sa candidez cu urmatorul program: cand voi ajunge la guvernare, voi negocia cu toate fabricile de paine din tara sa dea „Eugenia” gratis la tot poporul.

      • ribelalu zice:

        in mod sigur renegociaza acordul cu FMI pentru ca acum e acord preventiv din care nu se trag transe. ei insa vor avea nevoie de bani pentru ca promit vrute si nevrute.

    • ribelalu zice:

      Pai ce nevoie au de UDMR? nu au ei 80% in sondaje?

  7. Sare'n Ochi zice:

    zice Emil Boc azi: PSD şi pe Nicolae Nemirschi, fostul ministru al Mediului, au blocat in 2009 „din motive înţelese numai de ei” proiectul privind valorificarea certificatelor de emisii de CO2. „Am văzut astăzi nişte critici ale lui Victor Ponta şi mă mir că Victor Ponta… care a fost pentru un an de zile membru al Guvernului şi ştie cu obstinaţie opoziţia ministrului de atunci al Mediului, a domnului Nemirschi la derularea proiectului cu certificate verzi. Un an de zile a blocat acest ministru derularea acestor proiecte fără să facă nimic. PSD, la acea vreme, din motive înţelese numai de ei, pentru că a fost până la urmă o strategie de partid, nu au dat drumul sub nicio o formă la aceste certificate verzi. Victor Ponta, atâta cât a fost el la şedinţele de Guvern, pentru că nu a participat în integralitate, venea, şi după aceea o lăsa pe asistentă să participe, asta-i realitatea pe care am avut-o un an de zile”, a spus Boc, la B1 TV. „E bine să dea el explicaţiile (Nemirschi, n.r.). Pur şi simplu nu a vrut să semneze niciun act de colaborare cu Ministerul Economiei, care trebuia să fie partenerul, a vrut să fie o problemă exclusivă a Ministerului Mediului şi acel lucru nu se putea sub nicio formă. N-au vrut ca nimeni să se ocupe de aceste certificate, altcineva în afară de Ministerul Mediului”, a mai acuzat şeful Executivului.
    uite asa a facut Brailoiu niste milioane de „iepuroi”, pe mana lui Nemirschi ot Mazare de Constanta care stia el de ce nu a vrut sa semneze nici un act de colaborare cu Ministerul Economiei.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.